Tanzania ISAISO - výběrová 100% arabika, Mikrolot Washed National Cup Winner

V Pepe Coffee slavíme jubileum – 10 let od založení pražírny. K té příležitosti jsem si pro vás přichystali něco opravdu vyjímečného.
Jedinečná káva z Tanzanie vyniká lehkým ovocným tělem s tóny citrusů a rebarbory s jemným podtóem rebarbory a dochutí karamelu.
Tento konkrétní lot vyhrál národní soutěž pořádanou organizací Tanzanian Coffee Board. 

 

Pro všechny milovníky alternativních příprav i „šťavnatého“ espressa.

Gramáž
Typ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Druh mletí
264 Kč 270 Kč 672 Kč 1 169 Kč od 264 Kč
Tanzania ISAISO - výběrová 100% arabika, Mikrolot Washed National Cup Winner
Jubilejni kava tanzanie web
Výběrová káva
Vždy čerstvá
Vždy čerstvá
Pražíme denně na základě poptávky, káva se tak na váš stůl dostane vždy čerstvá.
Na přání umeleme
Na přání umeleme
Kávu vám umeleme dle způsobu přípravy, tak si svůj šálek nejlépe vychutnáte.
Doprava ZDARMA
Doprava ZDARMA
Dopřejte si skvělou kávu a při objednávce nad 2000 Kč máte dopravu zdarma.
Dáreček
Dáreček
Ke každé objednávce vás odměníme dárečkem.

Původ kávy

Tanzanie ohromuje širokou směsicí divoké přírody, kulturního bohatství a přírodních superlativů. V současné době je přibližně 38 % území země oficiálně chráněno jako národní parky nebo chráněné oblasti. K tomu je třeba připočíst nádherné pobřeží a zasněžené Kilimandžáro na severu. Uprostřed této rozmanitosti se nacházejí jedny z nejlepších afrických káv s komplexními chuťovými profily. Tanzanská produkce kávy se nachází především v okolí Kilimandžára na severu a na jižní vysočině Mbeya.

Oblast Mbeya na jihozápadě je známá svou úrodnou půdou, díky níž se zde daří výběrové kávě, kakau, čaji a koření. Jako poměrně odlehlá a nepříliš rozvinutá oblast má však Mbeya jedinečnou vlastnost. Káva se zde pěstuje na vysokých náhorních plošinách místo na strmých svazích. Pěstitelé v této oblasti se v létě setkávají s intenzivním slunečním svitem, ale také s vydatnými dešti v zimním období.

Farmáři obvykle pěstují kávu na území o velikosti v průměru 2 hektary. Ruční a selektivní sběr pouze zravlých třešní zajišťuje tu nejvyšší kvalitu kávy. Svou úrodu třešní následně farmáři dodávají do takzvaných "centrálních promývacích stanic" (CPU), malých stanic, které vlastní a provozuje 10-80 zemědělců z Isaiso AMCOS (Agricultural Marketing Cooperative Society). Družstva absolvují pravidelná školení v oblasti agronomie zaměřená na zlepšení kvality kávy a jejího zpracování.  Tento konkrétní lot vyhrál národní soutěž pořádanou organizací Tanzanian Coffee Board. 

Metoda zpracování

FULLY - WASHED

  • Vodní lázeň, odstranění slupky
  • Fermentace – chemické reakce
  • Sušení

Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.

Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.

Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj.  na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.

VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.

Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.

NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.

Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.

Jak kávu uchovávat?

  • Ponechat v originálním balení
  • Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
  • Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty

Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.

Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat  a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.

Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.

Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.

Doplňkové parametry

Kategorie: Arabica
Crop: 24
Cupping Score: 86,50
Druh kávy: 100% arabica
Chuťový profil: Citrusy, rebarbora, karamel
Nadmořská výška: 1600 m.n.m.
Odrůda: Bourbon, Kent
Producent: Smallholder farmers grouped in Isaiso AMCOS
Region: South - Mbeya
Stupeň pražení: City +, střední stupeň pražení
Vhodné přípravy: espresso, filtrované kávy, moka konvice
Země původu: Tanzania
Zpracování: washed

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: