Peru Negrisha
Velmi vyvážená káva se středně silným tělem, tóny tmavé čokolády a kakaa s jemným dozvukem švestek. Vhodná na všechny přípravy kávy, stejně tak krásně ladí i s mlékem.
Původ kávy
Peru je plochou třetím největším státem v Jižní Americe. Její káva je znamenitá a nezaměnitelná. I když má za sousedy tak zvučná jména jako je Brazílie, Kolumbie, Ekvádor nebo Chile, rozhodně si své místo pevně mezi nimi pevně drží a po právu zaslouží.
Káva pochází ze střední části Peru.
Většinová produkce Peru je v rukou drobných zemědělců. Evidovaných je zde kolem 200tisíc malých farem převážně o rozloze menší než dva hektary. Káva se pěstuje na východních svazích And v Bio kvalitě. Peru je největší procudent organické kávy na světě, paradoxně díky nedostupnost kvalitních hnojiv pro drobné pěstitele.
Označení HB znamená, tvrdá kávová zrna z výšky 1200 metrů nad mořem, což je synonymem pro HG neboli High Grown lot.
Metoda zpracování
FULLY - WASHED
- Vodní lázeň, odstranění slupky
- Fermentace – chemické reakce
- Sušení
Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.
Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.
Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj. na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.
VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.
Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.
NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.
Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.
Jak kávu uchovávat?
- Ponechat v originálním balení
- Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
- Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty
Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.
Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.
Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.
Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Arabica |
---|---|
Acidita: | nízká |
Druh kávy: | 100% arabika |
Nadmořská výška: | 1500 – 1900 m. n. m. |
Producent: | Drobní farmáři v regionu |
Region: | Andy |
Stupeň pražení:: | City +, střední stupeň pražení |
Vhodné přípravy: | espresso, filtrované kávy, moka konvice, french press, český turek |
Země původu: | Peru |
Zpracování: | mokré |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.