Keňa Gaturiri AA
Keňská káva je jednou z nejvíce ceněných káv vůbec. Její lehké vyvážené tělo doprovází výrazná acidita s tóny citrusů, bergamotu , květin a tropického ovoce. Velmi vhodná na filtrované kávy.
Původ kávy
Zpracovatelská stanice Karindundu leží v oblasti Nyeri nedaleko národního parku Mt. Kenya. Jako součást sdružení Barichu Farmers Cooperative Society slouží zhruba 950 drobným farmářům, kteří kávu pěstují na úrodné vulkanické půdě ve výšce 1 800 m n. m. Každoročně zpracovává okolo 300 tun kávových třešní, převážně odrůd SL 28 a SL 34.
Barichu Farmers Cooperative Society tvoří celkem čtyři zpracovatelské stanice, Karatina, Karindundu, Gaturiri a Gatomboya. Sdružení vzniklo v roce 1996 a v současnosti čítá na 5 800 členů. Drobným pěstitelům pomáhá získat finanční prostředky pro rozvoj farem či k překonání mimořádných událostí. Velký důraz klade na vzdělávání a šíření povědomí o zemědělských postupech, bez kterých se produkce kvalitní kávy neobejde.
Metoda zpracování
NATURAL
- Kávovníkové třešně se rozprostřou na přímém slunci
- Pravidelně se prohrabávají a otáčí aby sušení bylo rovnoměrné
- Po usušení se mechanicky odstraní vrchní slupka i dužina
Při tomto způsobu zpracování se kávovníkové třešně suší ihned po sklizni na přímém slunci a to tak, že se buď rozprostřou přímo na beton, nebo se nověji používají africké postele zavěšené ve vzduchu, což napomáhá rovnoměrnému sušení.
Zrna jsou na zemi pravidelně obracena a prohrabávána, aby se zajistilo dostatečné usušení a nedošlo tak například k rozvoji plísní.
Tato metoda je levnější, ale je zapotřebí vhodných klimatických podmínek potřebných k dostatečně rychlému vysušení.
VÝHODY:
Díky sušení se slupkou a dužinou do sebe kávovníkové zrnko během procesu sušení nasává sladkost přímo z dužiny, celková chuť takto zpracované kávy má pak příjemně sladkou chuť.
Menší náklady pro farmáře.
NEVÝHODY:
Při nesprávném postupu riziko vzniku plísní.
Považuje se za méně kvalitní metodu zpracování.
Jak kávu uchovávat?
- Ponechat v originálním balení
- Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
- Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty
Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.
Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.
Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.
Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Arabica |
---|---|
Acidita: | vysoká, zářivá |
Druh kávy: | 100% arabika |
Nadmořská výška: | 1700 – 1800 m. n. m. |
Odrůda: | SL28 & SL24 |
Producent: | Cooperative Society |
Region: | Nyeri |
Stupeň pražení:: | Citty +, střední stupeň pražení |
Vhodné přípravy: | espresso, filtrované kávy, moka konvice, french press, český turek |
Země původu: | Keňa |
Zpracování: | mokré, fully-washed |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.