Keňa Gaturiri AA

Keňská káva je jednou z nejvíce ceněných káv vůbec. Její lehké vyvážené tělo doprovází výrazná acidita s tóny citrusů, bergamotu , květin a tropického ovoce. Velmi vhodná na filtrované kávy.

Gramáž
Typ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Druh mletí
245 Kč 251 Kč 615 Kč 1 058 Kč od 245 Kč
Keňa Gaturiri AA
Kena gaturiri web
Výběrová káva
Vždy čerstvá
Vždy čerstvá
Pražíme denně na základě poptávky, káva se tak na váš stůl dostane vždy čerstvá.
Na přání umeleme
Na přání umeleme
Kávu vám umeleme dle způsobu přípravy, tak si svůj šálek nejlépe vychutnáte.
Doprava ZDARMA
Doprava ZDARMA
Dopřejte si skvělou kávu a při objednávce nad 2000 Kč máte dopravu zdarma.
Dáreček
Dáreček
Ke každé objednávce vás odměníme dárečkem.

Původ kávy

Zpracovatelská stanice Karindundu leží v oblasti Nyeri nedaleko národního parku Mt. Kenya. Jako součást sdružení Barichu Farmers Cooperative Society slouží zhruba 950 drobným farmářům, kteří kávu pěstují na úrodné vulkanické půdě ve výšce 1 800 m n. m. Každoročně zpracovává okolo 300 tun kávových třešní, převážně odrůd SL 28 a SL 34.

Barichu Farmers Cooperative Society tvoří celkem čtyři zpracovatelské stanice, Karatina, Karindundu, Gaturiri a Gatomboya. Sdružení vzniklo v roce 1996 a v současnosti čítá na 5 800 členů. Drobným pěstitelům pomáhá získat finanční prostředky pro rozvoj farem či k překonání mimořádných událostí. Velký důraz klade na vzdělávání a šíření povědomí o zemědělských postupech, bez kterých se produkce kvalitní kávy neobejde.

Metoda zpracování

NATURAL

  • Kávovníkové třešně se rozprostřou na přímém slunci
  • Pravidelně se prohrabávají a otáčí aby sušení bylo rovnoměrné
  • Po usušení se mechanicky odstraní vrchní slupka i dužina

Při tomto způsobu zpracování se kávovníkové třešně suší ihned po sklizni na přímém slunci a to tak, že se buď rozprostřou přímo na beton, nebo se nověji používají africké postele zavěšené ve vzduchu, což napomáhá rovnoměrnému sušení.

Zrna jsou na zemi pravidelně obracena a prohrabávána, aby se zajistilo dostatečné usušení a nedošlo tak například k rozvoji plísní.

Tato metoda je levnější, ale je zapotřebí vhodných klimatických podmínek potřebných k dostatečně rychlému vysušení.

VÝHODY:

Díky sušení se slupkou a dužinou do sebe kávovníkové zrnko během procesu sušení nasává sladkost přímo z dužiny, celková chuť takto zpracované kávy má pak příjemně sladkou chuť.

Menší náklady pro farmáře.

NEVÝHODY:

Při nesprávném postupu riziko vzniku plísní.

Považuje se za méně kvalitní metodu zpracování.

 

Jak kávu uchovávat?

  • Ponechat v originálním balení
  • Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
  • Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty

Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.

Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat  a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.

Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.

Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.

Doplňkové parametry

Kategorie: Arabica
Acidita: vysoká, zářivá
Druh kávy: 100% arabika
Nadmořská výška: 1700 – 1800 m. n. m.
Odrůda: SL28 & SL24
Producent: Cooperative Society
Region: Nyeri
Stupeň pražení:: Citty +, střední stupeň pražení
Vhodné přípravy: espresso, filtrované kávy, moka konvice, french press, český turek
Země původu: Keňa
Zpracování: mokré, fully-washed

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: