Gutamala Finca Medina – Výběrová Káva 100% Arabika
Sladký vybalancovaný šálek s chutí tmavých hroznů a lesních plodů, datlů a tmavé čokolády.
Původ kávy
Guatemala je okouzlující země bohatá na původní kulturu a úchvatné přírodní scenérie. Její nejvýraznější rysy zahrnují 37 sopek, z nichž několik je stále aktivních. Tyto sopky nejenže přitahují cestovatele, ale také dodávají guatemalské kávě jedinečné charakteristiky. Antigua, jedna z nejstarších kávových oblastí v Guatemale, je proslulá produkcí jedné z nejlepších káv na světě.
Rodinná farma Medina, založená před více než 150 lety, se nachází na okraji Antiguy. Farma Medina se zaměřuje na využívání pokročilých technologií v produkci kávy a zpracovatelských procesů, jako je jejich například jejich komplexní závlahový systém, přičemž zachovává tradiční postupy. Oddaná udržitelnosti, farma klade velký důraz na blaho svých zaměstnanců, péči o životní prostředí a produkci kávy nejvyšší kvality. Tento závazek je zajištěn prostřednictvím profesionální laboratoře, která provádí nezbytné kontroly kvality každé šarže jejich autentické antiguejské kávy.
Zachování ekosystému a údržba stínových stromů jsou pro plantáž nesmírně důležité. Proto je 10 hektarů půdy zachováno jako nedotčená příroda, což umožňuje biodiverzitě flóry a fauny prosperovat bez omezení.
Metoda zpracování
NATURAL
- Kávovníkové třešně se rozprostřou na přímém slunci
- Pravidelně se prohrabávají a otáčí aby sušení bylo rovnoměrné
- Po usušení se mechanicky odstraní vrchní slupka i dužina
Při tomto způsobu zpracování se kávovníkové třešně suší ihned po sklizni na přímém slunci a to tak, že se buď rozprostřou přímo na beton, nebo se nověji používají africké postele zavěšené ve vzduchu, což napomáhá rovnoměrnému sušení.
Zrna jsou na zemi pravidelně obracena a prohrabávána, aby se zajistilo dostatečné usušení a nedošlo tak například k rozvoji plísní.
Tato metoda je levnější, ale je zapotřebí vhodných klimatických podmínek potřebných k dostatečně rychlému vysušení.
VÝHODY:
Díky sušení se slupkou a dužinou do sebe kávovníkové zrnko během procesu sušení nasává sladkost přímo z dužiny, celková chuť takto zpracované kávy má pak příjemně sladkou chuť.
Menší náklady pro farmáře.
NEVÝHODY:
Při nesprávném postupu riziko vzniku plísní.
Považuje se za méně kvalitní metodu zpracování.
Jak kávu uchovávat?
- Ponechat v originálním balení
- Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
- Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty
Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.
Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.
Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.
Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Arabica |
---|---|
Druh kávy: | 100% arabika |
Nadmořská výška: | 1200-1800 m.n.m. |
Odrůda: | Bourbon, Caturra |
Producent: | Finca Medina |
Region: | Antigua |
Stupeň pražení:: | City +, střední stupeň pražení |
Vhodné přípravy: | espresso, filtrované kávy, moka konvice, french press, český turek |
Země původu: | Guatemala |
Zpracování: | Natural |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.