Ethiopia Yirgacheffe

Tato ethiopská káva původem z oblasti Yirgacheffe je typická svým květinovým aroma s tóny citrusů, broskví, meruněk a žlutého melounu s jemným dozvukem třešní a medu. Jde o delikátní, vysoce hodnocenou kávu.

Potěší především milovníky filtrovaných káv, kde se jemné podtóny krásně rozlinou.

Gramáž
Typ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Druh mletí
225 Kč 231 Kč 569 Kč 978 Kč od 225 Kč
Ethiopia Yirgacheffe
Vždy čerstvá
Vždy čerstvá
Pražíme denně na základě poptávky, káva se tak na váš stůl dostane vždy čerstvá.
Na přání umeleme
Na přání umeleme
Kávu vám umeleme dle způsobu přípravy, tak si svůj šálek nejlépe vychutnáte.
Doprava ZDARMA
Doprava ZDARMA
Dopřejte si skvělou kávu a při objednávce nad 2000 Kč máte dopravu zdarma.
Dáreček
Dáreček
Ke každé objednávce vás odměníme dárečkem.

Původ kávy

Město Yirgacheffe (Irgachefe) se nachází v etiopské oblasti Sidama (nebo   „Sidamo“) v nadmořské výšce asi 1900 metrů nad mořem a je správním    střediskem oblasti  pěstování kávy. Říká se, že oblast  Yirgacheffe je kolébkou vzniku první kávy a etiopské Arabiky jsou považovány za jedny z nejlepších káv.

Etiopská Arabika Yirgacheffes patří mezi nejuznávanější etiopské kávy, je kořeněná a voňavá a je často hodnocena, jako jedna z nejkvalitnějších arabských káv na  světě, navíc za velmi příjemnou cenu.

Metoda zpracování

NATURAL

  • Kávovníkové třešně se rozprostřou na přímém slunci
  • Pravidelně se prohrabávají a otáčí aby sušení bylo rovnoměrné
  • Po usušení se mechanicky odstraní vrchní slupka i dužina

 

Při tomto způsobu zpracování se kávovníkové třešně suší ihned po sklizni na přímém slunci a to tak, že se buď rozprostřou přímo na beton, nebo se nověji používají africké postele zavěšené ve vzduchu, což napomáhá rovnoměrnému sušení.

Zrna jsou na zemi pravidelně obracena a prohrabávána, aby se zajistilo dostatečné usušení a nedošlo tak například k rozvoji plísní.

 

Tato metoda je levnější, ale je zapotřebí vhodných klimatických podmínek potřebných k dostatečně rychlému vysušení.

 

VÝHODY:

Díky sušení se slupkou a dužinou do sebe kávovníkové zrnko během procesu sušení nasává sladkost přímo z dužiny, celková chuť takto zpracované kávy má pak příjemně sladkou chuť.

Menší náklady pro farmáře.

 

NEVÝHODY:

Při nesprávném postupu riziko vzniku plísní.

Považuje se za méně kvalitní metodu zpracování.

Jak kávu uchovávat?

  • Ponechat v originálním balení
  • Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
  • Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty

Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.

Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat  a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.

Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.

Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.

Doplňkové parametry

Kategorie: Arabica
Acidita: vysoká
Druh kávy: 100% arabika
Nadmořská výška: 1800 – 2100 m. n. m.
Producent: Drobní farmáři v regionu
Region: Yirgacheffe, Idido
Stupeň pražení:: City +, střední stupeň pražení
Vhodné přípravy: espresso, filtrované kávy, moka konvice
Země původu: Etiopie
Zpracování: suché

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: