Colombia Supremo La Meseta
Objevte plné sametové tělo a vyrovnanou lehce výraznější aciditu s tóny vlašských oříšků a dozvukem ovocných tónů v podobě pomeranče a bergamotu. Perfektní pro přípravu ovocnějšího espressa, potěší i milovníky alternativních příprav jako je V60 či chemex.
Původ kávy
Do Kolumbie přišla káva z Venezuely ve druhé polovině 18. století a dnes zaujímá 2. místo v celosvětové produkci kávovníkových zrn, hned za Brazílií.
Kávovníky v Kolumbii se rozprostírají v horských oblastech Cordiller a zdejší podnebí jim velmi prospívá. Rozličné mikrolima hornatých oblastí nahrává sklizni, kde díky postupnému dozrávání kávovníků může sklizeň probíhat po celý rok.
Výhodou je i velké množství vodních toků, umožňující farmářům zpracování mokrou metodou.
Kávu v Kolumbii pěstují především menší farmáři a jejich úrodu následně vykupuje Kolumbijská federace pěstitelů kávy.
Správně připravená kolumbijská káva je uznávaná jako jedna z nejlepších, chuťově vyvážených káv, kterou je díky své vyváženosti možné pít v jakémkoli denním čase.
Název Supremo“ není dán oblastí, ze které pochází, ale podle velikosti kávového zrna označovaného jako Supremo. To je krásně veliké a tudíž velice snadno rozpoznatelné, je také ukazatelem vysoké kvality.
Kvalita Kolumbijských zrn se dělí na tři hlavní druhy – nejvyšším stupněm je Supremo, druhá nejvyšší jakost je Extra a jejich kombinací vznikl druh Excelso.
K velmi kvalitním a cenněným kávovníkovým zrnům patří také ta, která pocházejí z plantáží v okolí Madelínu, Armenie a Manizelasu.
Metoda zpracování
FULLY- WASHED
- Vodní lázeň, odstranění slupky
- Fermentace – chemické reakce
- Sušení
Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.
Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.
Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj. na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.
VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.
Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.
NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.
Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.
Jak kávu uchovávat?
- Ponechat v originálním balení
- Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
- Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty
Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.
Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.
Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.
Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Arabica |
---|---|
Acidita: | vysoká |
Druh kávy: | 100% arabika |
Nadmořská výška: | 1500 – 2000 m. n. m. |
Producent: | Drobní farmáři v regionu |
Stupeň pražení:: | City +, střední stupeň pražení |
Země původu: | Colombia |
Zpracování: | mokré |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.