Brazil Fazenda
Lahodná jemná káva s tóny lískových oříšků, mléčné čokolády s příjemným zakončením tónů sladkých jahod.
Brazilská káva Fazenda je považována za jednu z nejlepších brazilských káv, řadí se také mezi nejlepší kávy v celosvětovém měřítku. Je pěstována z odrůdy Bourbon, v nadmořské výšce nad 1100 m.
Původ kávy
V této zemi se káva začala pěstovat v 18. století a postupně se stala nejdůležitější plodinou místního zemědělství. V současnosti je Brazílie největším producentem kávy na světě. Z velké části se zde pěstuje káva arabica. Robusta se na celkovém objemu produkce kávy podílí jen asi jednou čtvrtinou. Typickými odrůdami pro Brazílii jsou Bourbon, Tipika, Mundo Novo a Katur, které se pěstují především v brazilských státech Sao Paulo, Espirito, Santos, Paraná, Minas Gerais a Bahia. Většina brazilských káv je charakteristická bohatou pěnou a neobyčejnými hořkosladkými a čokoládovými příchutěmi
Fazenda se nachází 1100 metrů nad mořem v blízkosti města Santo Antonio do Amparo, asi 170 km jihovýchodně od Belo Horizonte v provincii Minas Gerais. Jeho 2 850 hektarů zahrnuje přírodní rezervaci, lesy, pastviny a 1 500 hektarů kávy. Zatímco Fazenda da Lagoa ctí svou 200letou tradici kávy, je známá také svými inovativními přístupy k zemědělství, které zahrnují moderní zemědělské techniky založené na vědeckém výzkumu prováděném na farmě.
Metoda zpracování
Medová / Honey
- Vodní lázeň, odstranění slupky
- Opětovné promytí ve vodní lázni
- Sušení s částí dužiny – dodává kávě sladkost
Tato metoda se také nazývá pulped – natural. Na farmách při této metodě spotřebují méně vody, než při použití mokré metody. Při této metodě putují kávové třešně stejně jako u mokré metody do vodních lázní. Dále třešně pokračují do loupacích strojů, kde jsou zbaveny vrchní slupky a dužiny. Takto upravené kávové třešně jsou ještě jednou promyty. Následuje sušení na slunci, stejně jako u suché metody.
Pergamen, který přesto zůstane na zrnku kávy, se odstraňuje mechanicky. Odstraní se pomocí stroje, který jemně plácá zrnka, aby z nich opadla dužina nebo se používají mlýnské kameny.
VÝSLEDNÁ CHUŤ KÁVY aneb proč se používá název medové zpracování
Pokud ochutnáte kávu, která byla zpracována honey metodou, bude chutnat po medu a třtinovém cukru. Káva zpracována touto metodou bude spíše sladší, bude mít málo acidity, ale za to výrazné tělo.
Sladkost a výsledný hloubka kávy závisí nejen na tom, kde byla káva vypěstována, ale také na množství ponechané dužiny před sušením.
Jak kávu uchovávat?
- Ponechat v originálním balení
- Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
- Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty
Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.
Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.
Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.
Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Arabica |
---|---|
Acidita: | nízká |
Druh kávy: | 100% arabika |
Nadmořská výška: | 1100 – 1400 m. n. m. |
Odrůda: | Yellow Bourbon |
Producent: | Drobní farmáři v regionu |
Region: | Minas Gerais |
Stupeň pražení:: | City +, střední stupeň pražení |
Vhodné přípravy: | espresso, filtrované kávy, moka konvice, french press |
Země původu: | Brazílie |
Zpracování: | Medová / Honey |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.