Bolívia Altura
Káva Bolívia Altura má velmi krémovou lahodnou chuť s výrazným aroma. Plné tělo, výrazná textura a velmi nízká kyselost s tóny hořké čokolády, kakaových bobů a lehkou sladkostí třtinového cukru nadchne milovníky silných výrazných káv.
Původ kávy
Označení ORGANICS prozrazuje, že se jedná o kávu pěstovanou dle BIO standardů bez jakýchkoliv pesticidů a chemických hnojiv. Bolívie produkuje kávu ve velmi vysokých nadmořských výškách – nad 1400 metrů. Většina pěstované kávy jsou Typica, ale také Caturra Catuai a Bourbon. Mezi hlavní oblasti pěstování kávy patří Yungas, Santa Cruz, La Paz, Cochabamba, Tarija, Beni a Pando. Arabika Bolivia Altura se pěstuje v nadmořské výšce 1400 metrů nad mořem a je primárně soustředěna v předhůří And, v Yungasu a provincii Caranavi, která se nachází 3 hodiny severovýchodně od La Paz.
Navzdory mnohým překážkám včetně dopravy, nedostatku technické podpory a obtíží při zpracování kávy dosáhla Bolívie v posledních letech značného pokroku a její Arabiky jsou velmi kvalitní a na kávových trzích ceněné. Bolívie však produkuje poměrně malé množství kávy oproti jiným kávovým oblastem. Tato káva je pěstována drobnými farmáři v regionu zapojených do programu udržitelného pěstování kávy a zcela bez použití chemických postřiků.
Metoda zpracování
FULLY-WASHED
- Vodní lázeň, odstranění slupky
- Fermentace – chemické reakce
- Sušení
Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.
Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.
Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj. na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.
VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.
Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.
NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.
Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.
Jak kávu uchovávat?
- Ponechat v originálním balení
- Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
- Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty
Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.
Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.
Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.
Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Arabica |
---|---|
Acidita: | velmi nízká |
Druh kávy: | 100% arabika |
Nadmořská výška: | 1400 m. n. m. |
Odrůda: | Catimor, Caturra, Bourbon |
Region: | La Paz, Madidi |
Stupeň pražení:: | City +, střední stupeň pražení |
Vhodné přípravy: | espresso, moka konvice, french press, český turek |
Země původu: | Bolívie |
Zpracování: | mokré, fully-washed |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.